Skip to content

R-Filter blog

Tekintsen bele híreinkbe
és innovációs újdonságainkba!

Ózonnal és UV-C fénnyel a hűtőházakban jelentkező penészesedés ellen

Blog6 1

forrás: https://ors.od.nih.gov/sr/dohs/Documents/cold-room-mold.pdf

Az alábbi axonometrikus ábra egy hűtőház hűtési folyamatát ábrázolja. A legtöbb hűtőház, hűtőkamra egy zárt szellőzőrendszer. A levegő cirkuláltatva a helyiségben marad. Az elpárologtató ventilátorai hideg levegőt fújnak be. Ahogy kering a helyiségben, viszonylagosan felmelegedve visszakerül az elpárologtatóba és újra lehűl. A ciklus kezdődik újra.

Általában az ajtó kinyitása az egyetlen módja annak, hogy friss levegő jut a térbe. A beáramló meleg levegő lehetővé teszi a hideg felületeken való páralecsapódást, ami alkalmas feltételt jelent a penészgombák elszaporodására.

A penészgomba spórák mindenütt körülöttünk vannak, a belélegzett levegőben, a felületeken, beltéri és kültéri környezetben egyaránt, kivéve az észak és déli sarkot. Ökológiai rendszert tekintve a penész fontos szerepe a szerves anyagok lebontásában jelentkezik. A penész létrejöttéhez megtelepedéshez szükség felületre, tápanyag forrásra és nedvességre van szükség. A hűtőházakban a hideg felületeken lecsapódó meleg levegő, kellő bázist szolgáltat a penészesedéshez.

A penész nem csak a hűtőház és tároló belső falain, de a tárolt gyümölcs és zöldség felületén is megjelenik. Átfogó a probléma, átfogó védekezést kell előirányozni. R-FILTER készülékeinkkel, ózon gáz és UV-C fény segítségével történő védekezést ajánlunk.

A tároló mennyezetére függesztve 2-3 méternyi távolságra az elpárologtatók ventilátoraival szemben, úgynevezett UV-lámpás kereteket függesztünk fel úgy, hogy a legkevesebb légellenállást fejtsék ki a cirkuláltatott légárammal szemben. Olyan UV-lámpákat alkalmazunk, melyek egyben ózont is termelnek. UV-C fény és az ózon együttes alkalmazása dupla csapást mér a levegőben lévő penészspórákra. A cirkuláltatás révén az ózon gáz eljut a tároló minden sarkába, valamint a tárolóban tárolt gyümölcsök vagy zöldségek felületéhez is, a penészedés megakadályozása végett.

Az ózon gáz a gyümölcs- és zöldségtároló helyiségekben alkalmas a tárolt termékek érésekor felszabaduló etilén eltávolítására is. Ha ez a gáz felgyülemlik, akkor a gyümölcsök és zöldségek gyorsan beérnek, ami minőségromlást és élettartam csökkenést okoz.

A 254 nm-en sugárzott UV-C fény rendkívül hatékonynak bizonyul a penészgombák (Aspergillus niger, Aspergillus fumigatus, Microsporum canis, Epidermophyton floccosum, Trichophyton rubrum) elpusztításában, mivel a lámpát használó környezet egészét beborítja a fény, ami lehetővé teszi nagy légtömeg fertőtlenítését. Az elpusztításhoz szükséges sugárzási dózis bevitelére az a garancia, hogy a nap 24 órájában mennek az elpárologtató ventilátorai, velük párhuzamosa az R-FILTER készülékek, így a penészgomba spórák a cirkuláltatás során többszörös besugárzást kapnak. A tároló alján közlekedő személyzet a készülék kialakítása révén nem kap közvetlen UV-C fény terhelést. A 185 nm-en sugárzott UV fény ózont termel, amely elpusztítja a penészt. Az ózon a levegőben eljuthat oda, ahová az UV-C fény nem érhet el közvetlenül. Az ózonnak élesen szúrós és klórszerű szaga van. Oxidáló hatása a légutat erősen irritálja. A megengedett munkahelyi ózonterhelési határértékek nemzetközi összehasonlításban:

  • 0,1 ppm (0,2 mg/m³) 8 órás munkanapra
  • 0,2 ppm (0,4 mg/m³) max. 15 percre vonatkozóan

A penész ózon általi elpusztításához szükséges ózonkoncentráció bevitelére az a garancia, hogy a nap 24 órájában mennek az elpárologtató ventilátorai, velük párhuzamosan az R-FILTER készülékek, így a penészgomba spórák a cirkuláltatás során többszörösen ózonterhelést kapnak és az ózon a tárolóban folyamatosan minden felületet elér.

A tárolóban annyi ózontermelő UV-keretet használjunk, hogy a tároló alján az ózonkoncentráció napjában a 24 óra alatt ne lépje túl a mérések alapján a 0,1 ppm koncentrációt. Ezen koncentráció mellett a tároló személyzete használhatja a bejáratot, hiszen 8 órás munkaidő mellett sem haladja meg a koncentráció a számukra megengedett szintet. A biztonság érdekében egy jellemző ponton 150 cm-es magasságban el kell helyezni egy ózonkoncentráció mérőt, amely 0,1 ppm felett kikapcsolja az ózontermelő lámpákat. Az elpárologtató ventilátorai és az R-FILTER készülékek között fontos, hogy kényszer kapcsolat legyen. Ha nem működnek az elpárologtató ventilátorai, akkor a készülékek sem működhetnek!

MSZ EN ISO 9001:2015 and MSZ EN ISO 14001:2015 certified

Megosztás

További blog bejegyzéseink

UV-ózongenerátorok hulladéktárolók szagtalanításához

A szeméttároló helyiségek, a hulladékszétválasztó helyiségek, az újrahasznosító helyiségek és a helyi hulladékgyűjtő helyiségek a keletkező szagok miatt gyakran igen zavaró hatást fejtenek ki a környezetükre. R-FILTER UV-ózongenerátoraink hatékonyan csökkentik

Zsír- és szagtalanítás ózonnal a nagykonyhákban

Az ózon (O₃) a természetben oxigénből (O₂) jön létre, a mi készülékeinkben is ebből keletkezik 185 nm-es UV-fény segítségével. Fotolízis hatására a levegő kétatomos oxigén molekulájából egyatomos (naszcensz) oxigének jönnek

Vegye fel velünk a kapcsolatot

hu_HUHU