Skip to content

UVO ÓZONIZÁTOR

A beltéri levegő ózonkezelése ma már igen elterjedt, széles körben alkalmazott légtisztító, fertőtlenítő eljárás. Készülékeink az ózontermelésre VUV fényt használnak, nem pedig koronakisülést. Nem kell extra költségeket és karbantartást igénylő levegő előkészítő rendszereket (légszárítót vagy oxigénkoncentrátort) használnunk. Az UV ózonizátor, a koronakisüléses generátorral ellentétben, nem termel káros nitrogén mellékterméket és rendkívül jól működik nedves levegőben is. Esetünkben az ózon molekulát összekötő elektronok kötő pályán (bonding orbital) keringenek, míg a koronakisüléses esetben leginkább lazító pályán (anti-bonding orbital). Utóbbi esetben az ózon molekulák igaz nagyobb energiával rendelkeznek, de veszélyt jelenthetnek, mivel bontási tulajdonságukat váratlanul és nagy erővel fejthetik ki ott is, ahol nem is számítottunk rá.
Az ózon fő előnye a légfertőtlenítés más kezelési módszereihez képest, hogy képes hatékonyan nagy légmennyiséget kezelni. Olyan gáz, amely eljuthat a helyiség minden sarkába, így képes hatékonyan fertőtleníteni az egész helyiséget. Igen erős oxidáló képesség, jó behatoló képesség jellemzi. Mivel az ózon igen instabil, a reakcióba nem lépő ózon gyorsan visszanyeri eredeti formáját az oxigént (O2), káros mellékterméket nem hagyva maga mögött a fertőtlenítés végeztével. Lakásokban, ipari épületekben, éttermi konyhákban, orvosi rendelőkben, öltözőkben és konditermekben, élelmiszer tárolására használt helyiségekben és minden olyan helyiségben ajánlott a használata, ahol igény van a kórokozóktól és kellemetlen szagoktól mentes tiszta levegőre.

Működési elv

A reaktorkamrában a környezeti levegő oxigén tartalmából a 185 nm hullámhosszra hangolt VUV-lámpák nagy mennyiségű ózont állítanak elő:

O3hu
Oxigénatom (O) keletkezik a fotolízis során, amikor a 185 nm-es vákuum UV-sugárzás az oxigénmolekulát (O2) két oxigénatomra hasítja. Ezt követően oxigén molekulával (O2) könnyen egyesülve háromatomos oxigén molekulát (O3), azaz ózont képez. Az ózon instabil molekula a harmadik oxigénatomot tartó gyenge kötés miatt. Ez az instabilitás az ózont természetesen erőteljes oxidáló, fertőtlenítő és szagtalanító szerré teszi. A hatás akkor érvényesül, amikor az ózonmolekulák érintkezésbe lépnek oxidálható anyagokkal, ideértve a mikroorganizmusokat, vírusokat, baktériumokat, penészgomba spórákat, valamint szerves és szervetlen vegyületeket. Néhány példa az ózon szagtalanító hatására:

Formaldehid (CH2O) mint „új épület betegségének” okozója: CH2O + 2O3 = CO2 + H2O + 2O2

Záptojás szag (hidrogén szulfid H2S): H2S + O3 = SO2 + H2O

Toalett szag (ammónia NH3): 2NH3 + O3 = 3H2O + N2

Az alkalmazott VUV-lámpák (185nm+254nm) sugárzási tartománya nem csak ózontermelést tesz lehetővé, hanem 254nm-en is sugározva, erőteljes germicid, azaz fertőtlenítő, baktériumölő hatást is kifejtenek. Igen jelentős a 185nm-es és 254nm-es sugárzás együttes szinergia hatása a baktériumok és vírusok megsemmisítése tekintetében.

A kezelendő helyiségre alkalmazott ózonmennyiség bevitelét követően, az időzített kezelési folyamat végeztét követően, az ózontermelő lámpák automatikusan kikapcsolnak, csak a ventilátorok maradnak üzemben a kezelésben fel nem használódott maradék ózonmennyiség lebontásának elősegítése érdekében. Az R-FILTER készülék által termelt ózon, ha nem használódott el kezelési a műveletekben, hamar visszaalakul természetes formájává oxigénné (O2), 30-50 perces felezési idővel és nem hagy maga mögött ártalmas maradványokat. Minél magasabb a kezelendő helyiség hőmérséklete, páratartalma, és minél dinamikusabb a légáram, annál kisebb a felezési idő és annál hamarabb léphetünk a kezelt helyiségbe.
A kezelés befejezése után a készülék 4 órát működteti még a ventilátorokat, ezzel fokozva annak a maradék ózonnak a lebontását, amely nem vett részt a kezelési folyamatban. Ha ezt követően belép a kezelt helyiségbe, azonnal jól át kell szellőztetnie azt.

R-Filter innovatív konyhai légkezelés, zsírbontás és szagtalanítás

A készülék alkalmazásának előnyei:

  • hatékonyan fertőtlenít és csírátlanít minden felületet és a levegőt
  • automatikus ózon lebontó ciklus
  • helyiség méreteihez állítható program (1000m3-ig)
  • az ózon és a fotolízis együttes hatása
  • hasonló készülékekkel ellentétben nem termel nitrogén dioxidot
  • magas páratartalom esetén is működik
  • hordozható készülék
  • költséghatékony
  • minimális karbantartási igény, vegyszermentes fertőtlenítés

Kérésre készülék adatlapokat küldünk a „Kapcsolat” menüpont alatti regisztrációt követően.

hu_HUHU