Az új nagykonyhák tervezésénél kiemelt téma az elszívott levegőben található aeroszol utókezelése, amelyre UV-ózon technológiával innovatív megoldásokat dolgoztunk ki.
Kezelésünk utókezelés, hiszen a zsírral szennyezett elszívott levegőnek már van egy előkezelése a főzőállomás felett, a konyhai elszívó ernyőben található aeroszolleválasztóval. Levegőben lévő szilárd vagy folyékony részecskék leválasztására szolgáló eszköz, olyan mechanikai erők hatására, amelyek a részecskéknek az áramlás irányából való eltérítéséhez vezetnek.
UV-ózontechnológiánk utókezelésként a rövidhullámú UV-sugárzás (fotolízis) és a légköri oxigénből (O₂) keletkező ózonnak (O₃) a szerves részecskékkel való kémiai oxidációs reakcióján (ózonolízis) alapul. Az oxidáció maradványai főként víz, szén-dioxid és ártalmatlan zsír-hamu.
Fotolízis egy fotobontási folyamat, amelyben a szerves molekulákat (zsírt és szagokat) a fotonok lebontják UV-C fény hatására.
Ózonolízis az UV-lámpák által termelt ózon hatásának kitett fotobontott molekulák oxidációs folyamata. Egy sajátos és azonnali kémiai reakció megy végbe, úgynevezett „hidegégés” formájában. A végeredmény a konyhai elszívott levegő zsír- és szagcsökkentése.
A technológia megakadályozza az olaj- és zsírmaradványok felhalmozódását az elszívó rendszerben és az ezzel járó tűzveszélyt.
Kétféle rendszert fejlesztettünk ki:
Aeroszolt utókezelő rendszer (UVS), amelyet a konyhai elszívó légcsatornába az elszívó ernyőben található az aeroszol leválasztó után szerelünk be az elszívott légáramba, és aeroszolt utókezelő rendszer (UVO-C), amelyet az elszívott levegő áramamon kívül helyezünk el, és az ózont kívülről injektáljuk be a konyhai elszívó légcsatornába.
A fenti légtisztító rendszer alkalmazásakor be kell tartani az EN 16282-8:2017 szabvány (nagykonyhai berendezések) előírásait:
A.6.3 Védelem UV-fény ellen
A nyitott állapotú UV-berendezést ne lehessen újra indítani.
A.6.4 Védelem ózon ellen
Megfelelő biztonsági berendezésnek, például áramlásfigyelőnek vagy nyomásérzékelőnek kell biztosítania, hogy ne kerüljön ózon a konyhába.
Az UV-berendezést vezérléstechnikailag az elszívórendszerhez is csatlakoztatni kell, és csak akkor működhet, ha az elszívóventilátor működik.
Az UV-berendezést az elszívórendszer negatív nyomású oldalára kell felszerelni.
A.6.5 Ózonemisszió
Az elszívott levegő ózonkoncentrációja még főzési folyamat nélkül sem haladhatja meg a 10 ppm-et, és a mérés az elszívott levegő kimeneti csonkján történik.
A méréseket a következő feltételek mellett kell elvégezni:
– teljes konyhaüzem mellett (maximális terhelés)
– és konyhaüzem nélkül