UVS ZSÍRBONTÓ ÉS SZAGTALANÍTÓ
Vendéglátás, élelmiszeripar
A berendezés tipikus felhasználási területei a vendéglátás, nagyüzemi konyhák, gyorséttermek, látványkonyhák, valamit az élelmiszeripar, azok a helyek, ahol zsírt és olajt melegítenek és a zsírral terhelt levegő lerakódást okoz az elszívó csatorna rendszerben, illetve szagterhelést jelent a környezetre. A lerakódások tűzveszélyt és magas tisztítási költségeket eredményeznek. Az R-FILTER zsírbontó és szagtalanító berendezés beépítése révén, a zsír- és szaganyagok „hideg elégetése” által ezeket a problémákat kiküszöbölhetjük.
Az R-FILTER egyedülálló innovatív rendszerének köszönhetően egyaránt meglévő és új rendszerekbe könnyen beépíthető, mint légcsatorna darab az elszívó ernyők közösített elszívásába helyezhető. A légcsatornát csak a berendezés beépítési pontjáig szükséges tisztítani, védi az összes légtechnikai elemet!
Működési elv
A főző-sütő felületek feletti elszívó ernyőkben alkalmazott leghatékonyabb aeroszol leválasztók sem képesek az 5 mikronnál kisebb zsírmolekulákat leválasztani, tovább áramolnak, szennyezve a légtechnikai rendszer elemeit. Ennek megakadályozására ajánljuk az R-FILTER berendezést. A zsírbontásra optimalizált széles spektrumú R-FILTER UV-lámpák a rövid hullámhosszúságú tartományban sugározva két fázisban érik el a kívánt hatást. Az 1. fázis (fotolízis) hatására a levegőben található hosszú molekulaláncú zsírok szétbomlanak, illetve a levegő kétatomos oxigén molekulájából (O2) egyatomos igen reagens oxigének (O) jönnek létre. A 2. fázis (oxidáció) során az egyatomos oxigén (O) és levegő oxigénjének (O2) egyesüléséből keletkező ózon (O3) erősen oxidálja az illékony szerves vegyületeket (VOCs), semlegesíti a kellemetlen szagokat és fertőtleníti a levegőt. Továbbá az egyatomos oxigének (O) a levegő nedvességgel reakcióba lépve igen reaktív hidroxilgyököket (·OH) hoznak létre, melyek kis reakcióidővel és nagy hatékonysággal lépnek be az oxidációs folyamatba. Végeredményként vízgőz, széndioxid és csekély mennyiségű ártalmatlan por keletkezik, melyek lerakódásmentesen a kibocsátott levegővel távoznak. A légcsatorna gyakorlatilag tiszta, zsírmentes marad. Jellegét tekintve a berendezés az EN 16282-8:2017 európai szabvány, nagykonyhák aeroszol kezelésére szolgáló UV-berendezések közé tartozik.
Az ózont generáló rövid hullámhosszúságú 185 nm-es sugárzásnak a fény spektrumában való elhelyezkedése:
Miután a széles spektrumú R-FILTER UV-lámpák 253,7 nm-es hullámhosszon is sugároznak, ennek baktériumölő, fertőtlenítő hatása is érvényesül.
A berendezés alkalmazásának előnyei:
- az elszívott levegő hatékony zsír- és szagtalanítása
- tisztítási, karbantartási munkák jelentős csökkentése
- tűzveszély jelentős csökkentése
- az elszívó berendezések élettartamának jelentős növelése
- külső környezet szagterhelésének megszüntetése
- vegyszermentes működés
- maradványok 100%-ig biológiailag lebomlanak
- nincs környezetszennyezés
- baktériumok és penészspórák hatékony elpusztítása
- a ház rozsdamentes acélból készül, nincs korrózióveszély
- nagyon alacsony üzemeltetési költségek
- 1,5-2 éves megtérülés
A beépítéssel kapcsolatos kérdésekkel forduljon épületgépész tervezőhöz, vagy a forgalmazóhoz. A megfelelő berendezés kiválasztásában segítséget nyújt a weboldalon található kalkulátor.
Kérésre készülék adatlapokat küldünk a „Kapcsolat” menüpont alatti regisztrációt követően.